AUDYCJE RADIOWE
Beata Ryń: W niedzielę kiermasz świąteczny przed Dworkiem Laszczyków
- Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia na wsi wiązały się z wieloma różnym,zabiegami. Większość artykułów wykorzystywanych do świątecznych dań pochodziła z ogródka, albo była przechowywana w spichrzach - mówiła Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, na antenie Radia eM Kielce, w programie „Prawdę mówiąc” Katarzyny Bernat.
Jak opowiadała Beata Ryń, na dawnej wsi, w izbach przed Bożym Narodzeniem pachniało suszonymi grzybami.
- Można było zobaczyć mak, z którego przyrządzało się kutię, a właściwie kluski z makiem. Gospodynie robiły kompot z suszu, a jabłka, gruszki i śliwki pochodziły z własnych sadów. Owoce suszono w piecach albo na słońcu – opowiadała.
Jak dodała, koniecznym przedświątecznym zabiegiem było sprzątanie izb.
- Dbały o to gospodynie. Izby były wysprzątane i pięknie przystrojone. Natomiast u powały wieszano zdobne czubki choinki. Strojone one były owocami, ale także orzechami. Wszystko było symboliczne i miało zapewnić w nadchodzącym roku zdrowie, dostatek i szczęście – wyliczała Beata Ryń.
W niedzielę przed Dworkiem Laszyków w Kielcach kiermasz świąteczny. Będzie można popróbować wigilijnych potraw, zobaczyć świąteczne ozdoby wykonane ręcznie oraz posłuchać kolęd w wykonaniu m.in. młodego solisty Wojciecha Misiowca. Ponadto w Dworku Laszczyków będzie można zobaczyć wyjątkową wystawę bożonarodzeniowych szopek. Wstęp wolny. Kiermasz rozpocznie się o godz. 11 i potrwa do godziny 15.
AUDYCJE RADIOWE
- Kobieton (13)
- ABC Zdrowia (29)
- eM na Zakupach (52)
- Świętokrzyskie to my (12)
- Stacja Integracja (13)
- Z życia wzięte (34)
- Piąta Strona Świata (60)
- Różne (3)
- Akademia Aktywnego Słuchacza (68)
- Magazyn "Na 4 łapy" (30)
- Gość Radia eM (122)
- Wokół Kultury (22)
- Z kulturą na TY (49)
- Powrót do przyszłości (19)
- Muzykomania (2)
- Poranna rozmowa (2)
- ABC Zdrowia (7)
- Gość radia eM (34)