Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Czy region pochodzenia kawy ma wpływ na jej smak? Sprawdź!

piątek, 19 maja 2023 15:19 / Autor: Piotr Kaczmarczyk
Czy region pochodzenia kawy ma wpływ na jej smak? Sprawdź!
Czy region pochodzenia kawy ma wpływ na jej smak? Sprawdź!
Piotr Kaczmarczyk
Piotr Kaczmarczyk

Czy region pochodzenia kawy ma wpływ na jej smak? To pytanie nurtuje zarówno profesjonalistów, jak i miłośników tego aromatycznego napoju w filiżance. W niniejszym artykule omówimy, jak miejsce wzrostu i rozwoju ziaren kawy wpływa na jej ostateczny smak oraz jakie czynniki odgrywają rolę w tworzeniu unikalnych profilów smakowych różnych regionów.

Klimat, gleba i rośliny - jak warunki geograficzne wpływają na smak kawy?

Warunki geograficzne, wliczając w to podłoże, temperaturę oraz klimat, odgrywają kluczową rolę w kontekście smaku kawy. Jeśli chodzi o ten ostatni czynnik, wywiera on znaczący wpływ na tempo wzrostu roślin i dojrzewanie owoców. W strefie równikowej, gdzie powszechnie uprawia się kawę, panuje ciepły, wilgotny klimat, który sprzyja intensywnemu rozwojowi roślin.

Opady oraz stopień nasłonecznienie

Opady deszczu i nasłonecznienie są również niezwykle istotne, wpływając na jakość ziarna kawowego. Gleba odgrywa istotną rolę w dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych roślinom. Różnice w składzie gleby między różnymi regionami wpływają na zawartość kluczowych minerałów w ziarnach kawowych. Te z kolei związane są ze smakiem oraz aromatem napoju.

Gleba i mikroklimat 

Ponadto, mikroklimat oraz właściwości gleby związane są z różnorodnością odmian kawowca uprawianych w danym regionie. Do znaczących czynników możemy zaliczyć całkowity skład gleby, jej pH i stopień użyźnienia.

Indywidualne cechy genetyczne

Cechy genetyczne roślin znacznie wpływają na profil chemiczny ziarna, a zatem na smak i intensywność kawy. Z tego też względu, różnice w genotypach kawowców pomiędzy różnymi regionami przyczyniają się do różnorodności smakowej kawy na całym świecie. 

Pochodzenie kawy, a jej charakterystyczne smaki

Przez lata pasjonaci kawy zgromadzili niezliczone dowody na to, że różne regiony upraw przynoszą kawy o różnych profilach smakowych, które są rozpoznawalne dla doświadczonych kawoszy. Kawy ziarniste, dostępne w ofercie sklepu Coffeedesk, z różnych zakątków świata mogą smakować całkowicie inaczej.

Kawy z Ameryki Południowej 

Ameryka Południowa, w tym Brazylia, Peru i Kolumbia, jest znana z produkowania kaw o klasycznym profilu smakowym. Znajdziemy tutaj dużo aromatów orzechów, czekolady i delikatną, subtelną owocowość.

Kawy z Ameryki Środkowej

Kawy z tej części świata są już bardziej zróżnicowane niż kawy z Ameryki Południowej. Gwatemala, Honduras i Meksyk to najczęściej kawy w smaku czekoladowe z delikatnymi nutami owocowymi, dobrze zbalansowane – idealne na początek kawowej przygody. Natomiast kawa z Panamy ma już więcej kwiatowych i owocowych nut.

Kawy z Afryki 

W kawach z Afryki – głównie Etiopii i Kenii – możemy znaleźć dużo więcej ciekawych nut. Kawy z tych krajów różnią się między sobą, ale najczęściej możemy w nich wyczuć owocową kwasowość, kwiaty i aromaty herbaciane. Osoby poszukujące nowych smaków kawy zdecydowanie powinny zwrócić uwagę na te rejony.

Tag: KAWA
Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO