AUDYCJE RADIOWE
Wielkanoc u ziemian
Wielkanoc związana była z wiosną, odradzającym się życiem i końcem postu, bo ziemianie dość surowo przestrzegali czterdziestodniowego postu. Święta poprzedzały porządki i przygotowanie potraw.
- We dworach, wielkanocnym jadłem zastawiano całe stoły. Nie mogło na nich zabraknąć wykwintnych mięs, wędlin, kiełbasy, pisanek, drożdżowej babki. Na środku stał agnusek, czyli wielkanocny baranek. Mógł być on wykonany z cukru, ciasta, masła, sera, marcepana. Stół, bogato ozdobiony kwiatami i zielenią, taktowano jako swoistą wizytówkę. Do dworu przyjeżdżał ksiądz i święcił przygotowane pokarmy - mówi dr Katarzyna Jedynak, historyk z Muzeum Wsi Kieleckiej.
{audio}Cz.I|wizi_1.mp3{/audio}
{audio}Cz.II|wizi_2.mp3{/audio}
{audio}Cz.III|wizi_3.mp3{/audio}
{audio}Cz.IV|wizi_4.mp3{/audio}
{audio}Cz.V|wizi_5.mp3{/audio}
{audio}Cz.VI|wizi_6.mp3{/audio}
AUDYCJE RADIOWE
- Kobieton (13)
- ABC Zdrowia (29)
- eM na Zakupach (52)
- Świętokrzyskie to my (12)
- Stacja Integracja (13)
- Z życia wzięte (34)
- Piąta Strona Świata (60)
- Różne (3)
- Akademia Aktywnego Słuchacza (68)
- Magazyn "Na 4 łapy" (30)
- Gość Radia eM (122)
- Wokół Kultury (22)
- Z kulturą na TY (49)
- Powrót do przyszłości (19)
- Muzykomania (2)
- Poranna rozmowa (2)
- ABC Zdrowia (7)
- Gość radia eM (34)