KOŚCIÓŁ
W Wielką Sobotę święcimy pokarmy


Wielka Sobota przed południem to czas tradycyjnego błogosławieństwa pokarmów. W koszyczkach wielkanocnych święcimy produkty, przeznaczone na uroczyste niedzielne śniadanie.
Zgodnie z polską tradycją, do poświęcenia przynosimy chleb, sól, chrzan, mięso, a także ciasto. Zmartwychwstałego Chrystusa symbolizuje także wielkanocny baranek, wykonany z cukru, czekolady lub ciasta drożdżowego.
Każdy z tych produktów ma swoją symbolikę
Chleb oznacza codzienny pokarm człowieka, przypomina także o Ostatniej Wieczerzy, kiedy Jezus przemienił go w Swoje Ciało.
Mięso i wędliny symbolizują baranka, którego spożywano w czasach Jezusa podczas uczty paschalnej.
Sól w koszyczku jest nawiązaniem do słów Jezusa „Wy jesteście solą ziemi”. Nadaje smak i chroni przed zepsuciem.
Jajka to symbol nowego życia.
- Dobrze, że skończyły się obostrzenia, znów możemy spotkać się przed wielkanocą i poświęcić pokarmy. To też okazja, żeby się pomodlić i spotkać dawno niewidzianych znajomych z parafii – mówi Kacper z parafii świętego Józefa w Zagnańsku, gdzie błogosławieństwo potrwa aż do godziny 14.
Wieczorem w kościołach rozpocznie się bogata w symbole Wigilia Paschalna, wprowadzająca Kościół w świętowanie Wielkanocy. Składa się z liturgii światła, słowa, chrzcielnej i eucharystycznej.

![[VIDEO+FOTO] Młodzi przeżywają Rok Jubileuszowy w Rzymie](/media/k2/items/cache/777086d0bed225892a9c51fb04fc2de0_L.jpg)


![[FOTO+WIDEO] Biskup Marian Florczyk na Jubileuszu Młodych w Rzymie](/media/k2/items/cache/50136c5f3471ddd76a5b15a7677ee585_L.jpg)
![[FOTO+VIDEO] Diecezja kielecka na Jubileuszu Młodych w Rzymie](/media/k2/items/cache/dddcb5aa6f0373484ede6379fa584a04_L.jpg)


![[FOTO] Parafia w Przemykowie świętuje 700-lecie](/media/k2/items/cache/0e7fb1aadf1309fda42a28d51ee41baa_L.jpg)