Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

środa, 28 grudnia 2022 14:50 / Autor: Weronika Karyś
Fot. Piotr Michalec
Fot. Piotr Michalec
Weronika Karyś

Jak informowaliśmy wczoraj (27 grudnia) firma Trakt realizująca przebudowę ulicy Domaszowskiej, Żniwnej oraz skrzyżowania alei Solidarności z Tysiąclecia Państwa Polskiego wstrzymała roboty. Powodem są pieniądze, co do których póki co nie ma porozumienia. Wykonawca wydał oficjalne oświadczenie w sprawie.

Pełna treść oświadczenia:

„W związku ze wstrzymaniem robót na ul. Domaszowskiej i Żniwnej w Kielcach wyjaśniamy, że w dalszym ciągu liczymy na pozytywne zakończenie negocjacji z Miastem Kielce.

Gdy składaliśmy ofertę̨ w marcu 2O22 roku, nie przewidzieliśmy tak wysokiego stopnia inflacji, znacznego wzrostu kosztów w budownictwie wywołanych m.in. atakiem Rosji na Ukrainę̨. Nie tylko my tego nie przewidzieliśmy, ale także Prezes NBP,  Rząd, wielu ekonomistów, sam zamawiający i inni przedsiębiorcy. Z tych przyczyn bez waloryzacji wynagrodzenia kontraktu, wykonanie umowy wyrządzi nam niepowetowaną stratę̨.

Jesteśmy średnim przedsiębiorstwem działającym na rynku lokalnym. Potrzebujemy zatem zrozumienia i troski ze strony lokalnych władz o dobro tego rodzaju firm. Przecież̇ zatrudniamy miejscowych pracowników, płacimy lokalnym podwykonawcom, odprowadzamy podatki. Wielu przedsiębiorców opuszcza nasz region właśnie z powodu braku zrozumienia ze strony władz samorządowych. Dlatego apelujemy do kierownictwa Miejskiego Zarządu Dróg, pana prezydenta Bogdana Wenty i pani wiceprezydent Bożeny Szczypiór, której podlega MZD, o zrozumienie tej sytuacji i współpracę̨ w celu zawarcia sprawiedliwej i uczciwej ugody. Chcemy tylko zmniejszyć́ stratę̨ na kontrakcie, a nie zapewnić́ sobie uzyskanie zysku. Naszej firmy nie stać́, aby z własnej kieszeni dołożyć́ do tej inwestycji kwotę̨ 7,2 mln zł.

Jeszcze jeden argument, dzięki temu, że nie tylko my, ale też inni konkurenci złożyli oferty z ceną niższą̨ niż planowana przez MZD, Miasto Kielce skorzystało na tym. My tylko prosimy o podwyższenie wynagrodzenia do poziomu niższego niż̇ pierwotnie planowany przez MZD, a nie zrobilibyśmy tego, gdyby nie wskazane wyżej nadzwyczajne okoliczności (podwyżki cen, wojna).

Prosimy wszystkich mieszkańców Kielc o solidaryzowanie się̨ z nami, pracownikami naszej firmy i podwykonawcami”.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas