Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

Oficjalnie restauratorka, a NIEOFICJALNIE…

piątek, 12 maja 2023 16:22 / Autor: Weronika Karyś
Oficjalnie restauratorka, a NIEOFICJALNIE…
Oficjalnie restauratorka, a NIEOFICJALNIE…
Weronika Karyś
Weronika Karyś

Właścicielka Hotelu i Restauracji Da Vinci, prezes Fundacji Rozwoju Aktywności „Progress”, wiceprezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino, sekretarz Rady Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Zapraszamy do przeczytania nieoficjalnego wywiadu z Renatą Kamienik.

Dużo funkcji jak na jedną osobę…

My kobiety mamy dużo ról. Wydaje mi się, że to rodzina nas kształtuje. Bycie mamą pozwala później wchodzić w biznes, w działalność społeczną, charytatywną i realizować się także poza domem.

Zacznijmy od hotelu i restauracji Da Vinci…

Jest to mój ukochany biznes. Coś co tworze z miłości do ludzi. Gotujemy, przyjmujemy gości i chcemy, żeby oni czuli się u nas wyjątkowo. Uważam, że restauracja i hotel to mój drugi dom.

Co zawitało w wiosennym menu restauracji?

Jest wyjątkowy krem, są raki, które cieszą się wielkim powodzeniem, ale mamy także wyjątkowy deser króla Jana III Sobieskiego – arkas. To początek naszej nowej drogi nawiązywania do kultury, tradycji i miejsca – Podzamcza Chęcińskiego.

O waszym kucharzu dużo się mówi i słyszy. To rzadkość mieć w świętokrzyskim szefa kuchni, który pracował w restauracjach z gwiazdkami Michelin.

Nicholas Allen ma dużą wiedzę i doświadczenie, którym darzy cały zespół. Ma u nas funkcję szefa jakości. Dzięki temu, możemy serwować wyjątkowe dania i kolacje degustacyjne. W lipcu startujemy też z nowością – „kolacjami z dreszczykiem”. Podczas wydarzenia będzie odbywała się sztuka teatralna.

Czy podejrzewała się Pani kiedyś o to, że będzie restauratorką?

Nigdy. Zostałam restauratorką przypadkiem, podjęłam rękawice dzierżawiąc hotel. Szukałam wtedy kogoś, kto wydzierżawi restaurację. Czekałam długo, nie było chętnych. Musiałam więc zmobilizować się i nauczyć czegoś zupełnie nowego. Tworzyłam to przez wiele lat. Było trudno, było ciężko, ale udało mi się. Teraz mamy wyjątkowych ludzi i wyjątkową kuchnię.

15 maja na gali w Krakowie odbierzecie tytuł najlepszej restauracji 2023 roku, a Pani osobiście odbierze Złotą Koronę. Chyba te trudy się opłaciły?

To dla nas duże uznanie. Doskonale jednak wiemy, że w gastronomii najważniejsza jest powtarzalność i jej zachowanie.

Fundacja „Progress” – czym się zajmuje?

Fundacja ma uzupełniać wszystkie moje aktywności. Jeżeli widzę gdzieś osoby potrzebujące to pozyskujemy środki na leczenie, jeżeli widzę perspektywę organizacji jakiegoś wydarzenia to wchodzimy w to. Wyjątkowym wydarzeniem, które odbędzie się już w czerwcu jest Festiwal Kuchni Dworskiej i Myśliwskiej. Przyjedzie dziewięć ekip, które będą rywalizować o możliwość uczestnictwa w kulinarnych mistrzostwach Polski. Konsekwentnie próbuję łączyć swoje wszystkie aktywności, mając na uwadze region. Pokochałam świętokrzyskie, bo nie jestem stąd.

A to ciekawe. Uważa pani, że miejscowi nie są zakochani w naszym regionie?

Mam wrażenie, że nie potrafią go docenić. W świętokrzyskim jest wyjątkowa przyroda, zabytki. Dla mnie proste rzeczy są wyjątkowe – ogród w Podzamczu, pola, łąki, Ponidzie, Busko–Zdrój. Jadąc do pracy mam uśmiech na twarzy i nieustanną potrzebę delektowania się miejscem, w którym jestem. Miłość do tego miejsca budzi we mnie potrzebę działania i promowania regionu.

Kropką nad „i” jest działalność w Stowarzyszeniu Kobiety i Wino?

Stowarzyszenie pojawiło się dlatego, że chciałam mieć świetną kartę win w restauracji, a żeby to osiągnąć to chciałam mieć odpowiednią wiedzę.

Co Pani wie o winie czego my nie wiemy?

Zdradzę największy sekret – najlepsze wino to takie, które nam smakuje. Nie ma złych win. Są tylko takie, które mogą nie pasować do określonego dania, a to już rola someliera.

Dewiza życiowa?

Może być tylko lepiej. Najważniejszy dla mnie w życiu jest uśmiech, który pozwala na budowanie relacji oraz motywacja.

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiała Aleksandra Niemczyk. Spisała Weronika Kępa.

Wysłuchaj całego wywiadu.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO