MIASTO
Już po świętach, a lodówka pełna? Podziel się żywnością!


Wielkanoc to tradycyjnie czas, w którym przygotowujemy pyszności na nasze stoły. Jeśli jednak okaże się, że po świętach zostało nam wciąż sporo jedzenia, to... warto się nim podzielić.
Bardzo pomocne w takich sytuacjach mogą okazać się Lodówki Społeczne. Trafić tam mogą produkty spożywcze, które nadają się jeszcze do zjedzenia, a chcielibyśmy przekazać je potrzebującym.
Produkty spożywcze, których sami nie jesteśmy w stanie zjeść, możemy zostawić w Lodówkach pełnych dobra. Inicjatywa powstała w ramach Kieleckiego Budżetu Obywatelskiego. Punkty, w których można zostawiać jedzenie znajdziemy przy Środowiskowym Domu Samopomocy przy ul. Miodowej oraz przy Szpitalu Kieleckim św. Aleksandra przy ul. Kościuszki.
Zostawiając jedzenie w tego typu miejscach, należy pamiętać, że powinna to być żywność przed upływem terminu ważności, najlepiej w oryginalnym opakowaniu ze sklepu. Jedzenie przygotowane w domu powinno być odpowiednio opisane: nazwą potrawy i datą przygotowania.
Problem związany z „nadprogramową” żywnością pojawia się co roku. Chcąc odpowiednio ugościć całą rodzinę, przygotowujemy za dużo posiłków.
– Inspiracji, które pozwolą nam przedłużyć świeżość produktów jest sporo. Najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie pożywienia – wbrew pozorom, w niskiej temperaturze przechowywać możemy bardzo wiele artykułów – podpowiada Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności.
Kolejna metoda to wekowanie, ta sprawdzi się na przykład w przypadku bigosu.
![[FOTO] Rekonstruktorzy pamiętali o powstańcach](/media/k2/items/cache/21e8d9fc09bca05258670ea70a7b3287_L.jpg)
![[FOTO+WIDEO] Kielce upamiętniły rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/02f0072e44b993934e0f21a341c41297_L.jpg)


![[PLAN OBCHODÓW] 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/1dea57051831da1efcba52d8c3f10926_L.jpg)



