MIASTO
Kiermasz tradycyjnej żywności


Kiermasz sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” odbędzie się w sobotę 15 marca o godz. 9 w Best Western Grand Hotel w Kielcach (dawny Hotel Łysogóry). Będzie to okazja do spróbowania i zakupienia tradycyjnych wędlin, pieczywa, naturalnych i ekologicznych dżemów i konfitur, miodów oraz jabłek z sandomierskich sadów.
Dodatkową atrakcją imprezy będzie pokaz przygotowania potrawy regionalnej na żywo w wykonaniu Szefa Kuchni Restauracji Victoria (godz. 10.00 - 12.00). Wstęp wolny.
Na kiermasz zaprasza Marszałek Województwa Adam Jarubas.
Podczas kiermaszu będzie można spróbować i zakupić tradycyjne wędliny z Łosienia (kiełbasa łosieńska, salceson cwaniak z Łosienia) i Kapałowa (kiełbasa i pasztetowa radoszycka), pieczywa na zakwasie z Piekarni w Bodzentynie oraz orkiszowego z Gospodarstwa Ekologicznego Ekorab. Firmy: Twój Ogród ze Starachowic i Sad Danków z Dankowa Dużego oferować będą naturalne i ekologiczne dżemy i konfitury w wyjątkowych smakach, jak np. czerwona mirabelka czy rabarbar, zaś Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia – wymyślne przetwory z warzyw, w tym słynne ogórki wujaszka. Nie zabraknie też zdrowych słodkości nagrodzonych Perłą: miodu spadziowo-nektarowego z pasieki Miody Napękowskie i kazimierskiego miodu akacjowego z pasieki Prawdziwe Miody. Gospodarstwo Ekologiczne „Ekolud” zaprezentuje ciekawe ekologiczne warzywa (jarmuż, roszponka, portulaka), a Pani Janina Kula z Wełcza – aromatyczny czosnek wójczański. Świeże jabłka sandomierskie oraz gotowe jabłka do szarlotki dostać będzie można na stoisku Gospodarstwa Ogrodniczego „Szymanówka” i Gospodarstwa Sadowniczego Państwa Brodów z Milczan. Będzie także naturalny tłoczony sok z jabłek z firmy Smaki Ogrodu z Bielin oraz najprawdziwsze masło i twarożek śmietankowy z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu.
Impreza jest pierwszym z cyklu ośmiu kiermaszy, które odbywać się będą, z pominięciem lipca i sierpnia, w każdą drugą sobotę miesiąca (w kwietniu – pierwsza sobota). Głównym celem przedsięwzięcia jest zapoznanie mieszkańców Kielc i okolic z bogactwem kulinarnego dziedzictwa regionu świętokrzyskiego oraz promowanie bezpośredniego kontaktu konsumenta z produktem i producentem, który pozytywnie wpływa na wzrost świadomości lokalnej społeczności w zakresie zdrowego odżywiania.

![[FOTO] Modlitwą i kwiatami uczcili pamięć bohaterów](/media/k2/items/cache/4db1f40fe33aa53b8539d0a1b61c54f9_L.jpg)

![[FOTO] Rekonstruktorzy pamiętali o powstańcach](/media/k2/items/cache/21e8d9fc09bca05258670ea70a7b3287_L.jpg)
![[FOTO+WIDEO] Kielce upamiętniły rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/02f0072e44b993934e0f21a341c41297_L.jpg)


![[PLAN OBCHODÓW] 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/1dea57051831da1efcba52d8c3f10926_L.jpg)
