MIASTO
Najlepsze smaki nagrodzone


Niedziela upłynęła nam pod znakiem regionalnych smaków. Znamy już laureatów finału regionalnego XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Do ścisłego finału zakwalifikowały sie 52 wyroby. Spośród nich jury wybrało najlepszą jedenastkę.- Ideą konkursu jest ochrona tych produktów i działania na rzecz ich urynkowienia. Odnosimy już na tym polu pewne sukcesy. Działa juz sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Dzięki niej produkty regionalne można kupować na co dzien - podkreśla Jarosław Mostowski, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Wydarzeniu towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki.
Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji, która dostępna jest TUTAJ
Poniżej prezentujemy listę laureatów:
PRZETWORY MIĘSNE:
Kiełbasa Swojska Opatowska, Marek Kędziora
Salceson z Okoła, Jerzy Walczyk
PRZETWORY Z RYB:
Szczupak Pomykowski, Grzegorz i Teresa Wójciccy
PRZETWORY MLECZNE:
Kozi Twarożek z Ponidzia, Agnieszka Kobryń
MIODY
Miód Tysiąca Kwiatów, Jacek Mogielski
PRZETWORY OWOCOWE
Ocet Śliwkowy, Gabriela Król
PRZETWORY ZBOŻOWE
Chleb Kielecki Pszenno-Żytni, Halina Dobrowolska
Chleb Mąchocki, Ernest Noga
WYROBY CUKIERNICZE
Tort Czekoladowo-Orzechowy z Rżuchowa, Monika Pasterczyk
Obwarzanki Skoszyńskie, Mirosław Sala
NAPOJE ALKOHOLOWE
Miód Pitny "Mirsa", Sławomir Surdy
INNE
Lody Pani Olender z Donos, Bożena Malara

![[FOTO] Rekonstruktorzy pamiętali o powstańcach](/media/k2/items/cache/21e8d9fc09bca05258670ea70a7b3287_L.jpg)
![[FOTO+WIDEO] Kielce upamiętniły rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/02f0072e44b993934e0f21a341c41297_L.jpg)


![[PLAN OBCHODÓW] 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/1dea57051831da1efcba52d8c3f10926_L.jpg)


