MIASTO
Nie marnuj jedzenia !


Każdego roku Polacy wyrzucają ponad 3 mln ton żywności. W koszach lądują głównie: pieczywo, wędlina oraz owoce. Skala problemu nasila się przede wszystkim w okresach świątecznych. Przedstawiciele Banków Żywności apelują o rozsądne zakupy, tak by kupić tyle jedzenia, ile rzeczywiście jest nam potrzebne.
Jedzenie ląduje w koszu głównie z powodu przegapienia terminu przydatności do spożycia. Polacy przygotowują też zbyt duże porcje posiłków.
- Skala problemu jest ogromna. A przecież można kupić mniej lub po prostu podzielić się z innymi tym, co zostanie – mówi Norbert Konarzewski, dyrektor Biura Federacji Polskich Banków Żywności.
Warto zwrócić uwagę też na to, jak przechowujemy żywność. – Wielu Polaków przyznaje, że nie wkłada chociażby świeżego mleka do lodówki. Gdyby każdy z nas zadbał też o to, by dany produkt był przechowywany w zalecanych warunkach, to w koszach na pewno nie byłoby tyle zepsutej żywności – uzupełnia Konarzewski.

![[FOTO] Modlitwą i kwiatami uczcili pamięć bohaterów](/media/k2/items/cache/4db1f40fe33aa53b8539d0a1b61c54f9_L.jpg)

![[FOTO] Rekonstruktorzy pamiętali o powstańcach](/media/k2/items/cache/21e8d9fc09bca05258670ea70a7b3287_L.jpg)
![[FOTO+WIDEO] Kielce upamiętniły rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/02f0072e44b993934e0f21a341c41297_L.jpg)


![[PLAN OBCHODÓW] 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/1dea57051831da1efcba52d8c3f10926_L.jpg)
