Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Profesjonaliści i uczniowie we współpracy

czwartek, 23 lutego 2017 16:12 / Autor: Dariusz Skrzyniarz
Profesjonaliści i uczniowie we współpracy
fot. Dariusz Skrzyniarz / archiwum
Profesjonaliści i uczniowie we współpracy
fot. Dariusz Skrzyniarz / archiwum
Dariusz Skrzyniarz
Dariusz Skrzyniarz

Profesjonalni kucharze podzielą się doświadczeniem z uczniami kierunków gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego. Pomiędzy Fundacją Świętokrzyskich Szefów Kuchni, a szkołami ZDZ podpisane zostało porozumienie na mocy, którego instytucje podejmą współpracę. Dla szkolącej się młodzieży to okazja do poszerzenia umiejętności oraz znalezienia przyszłego pracodawcy.

- Dobrych kucharzy może nie brakuje. Miejmy jednak świadomość tego, że mentalność współczesnego człowieka się zmienia. Coraz częściej ludzie jedzą poza domem, czyli klientów przybywa, a co za tym idzie pojawia się więcej lokali gastronomicznych. Fachowcy muszą być na rynku, potrzebujemy ich coraz większą liczbę - mówi dyrektor szkół ZDZ Zbigniew Ciupiński.

Rafał Kuras z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni potwierdza, że rynek potrzebuje pracowników znających tajniki gastronomii. Zwiększone zapotrzebowanie widać zwłaszcza w sezonie komunijnym i weselnym.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO