MIASTO
Świętowali


Za nami wielki dzień rzeźników i wędliniarzy ziemi świętokrzyskiej. Podczas wczorajszego święta Zesłania Ducha Świętego, obchodzili oni swój jubileusz. Tradycja ta sięga 1606 roku.
Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 11 od mszy świętej w Bazylice Katedralnej w Kielcach. Liturgia zainaugurowała obchody 409–lecia powstania cechu rzeźników i wędliniarzy ziemi świętokrzyskiej.
Ale nie tylko, bo świętowali także rzemieślnicy – piekarze, cukiernicy, ale również przedsiębiorcy. To szczególny dzień dla Przetwórni Mięsa "Kamiński", która obchodzi jubileusz 25–lecia istnienia.
Po mszy świętej uczestnicy w uroczystym przemarszu, przy muzyce orkiestry dętej, udali się do Domu Rzemiosła.
Podczas oficjalnej części imprezy rzeźnicy i wędliniarze uhonorowani zostali odznaką w podzięce za zasługi, a także odznakami Izby Rzemieślniczej w Kielcach.

![[FOTO]](/media/k2/items/cache/7026e0f4786fbb23c7e5780be06f8dc6_L.jpg)
![[FOTO] W Kielcach powstała pierwsza w Polsce „Via Ferrata”](/media/k2/items/cache/6cbea909db50d650b0df71c54a10fe03_L.jpg)





