MIASTO
Radosne Alleluja!
sobota, 04 kwietnia 2015 19:00 / Autor: Katarzyna Bernat
Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego rozpoczyna uroczysta poranna procesja rezurekcyjna. Kapłan ogłasza światu, że Chrystus Zmartwychwstał. On zwyciężył grzech, śmierć, zło i jest Żywym Bogiem.
Od wieków wyrazem świętowania w polskich domach był suto zastawiony stół. Podczas wielkanocnego śniadania nie mogło zabraknąć barszczu gotowanego na wędzonkach i śmietanie, jajek, kiełbasy i mięsa. Nie brakowało też ciast: wykwintnych mazurków i drożdżowych babek.
Poniedziałek wielkanocny w Kościele katolickim jest drugim dniem świętowania. W tradycji zachował się zwyczaj oblewania wodą, czyli śmigus-dyngus. Chłopcy polewali wodą panny na wydaniu, było to symbolem ich powodzenia. /KB/