Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

W niedzielę w skansenie w Tokarni dwie duże imprezy

wtorek, 15 czerwca 2021 13:30 / Autor: Beata Kwieczko
W niedzielę w skansenie w Tokarni dwie duże imprezy
W niedzielę w skansenie w Tokarni dwie duże imprezy
Beata Kwieczko
Beata Kwieczko

Po siedmiu latach do Parku Etnograficznego w Tokarni wraca finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Wydarzeniu, które odbędzie się w najbliższą niedzielę, będzie towarzyszyła gala finałowa Festiwalu "Jawor - u źródeł kultury".

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" to prestiżowe wydarzenie, które od 20 lat promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Celem konkursu jest ich identyfikacja i dokumentacja jako produktów i potraw, przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji. Ostatnia edycja odbyła się w Parku Etnograficznym w Tokarni w 2013 roku.

– Dzięki temu konkursowi do tej pory udało się zidentyfikować i udokumentować ponad siedemset produktów regionalnych i lokalnych, charakteryzujących się tradycją co najmniej 25 lat wytwarzania. Oznacza to, że nasze województwo jest bardzo bogate w tradycyjna żywność  – mówi Agnieszka Pietrzak, zastępca dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Celem konkursu jest również wskazanie producentom, jak ważna jest jakość produktów. – Dzięki konkursowi producenci dostrzegli, jak istotna jest jakość produktów w konkurowaniu na rynku i skorzystali z kolejnych możliwości certyfikowania swoich produktów na szczeblu krajowym i unijnym. Dzięki temu poznaliśmy takie produkty jak np. wiśnia nadwiślańska lub fasola korczyńska – dodaje.

W tym roku jury oceni 44 produkty przygotowane przez osoby prywatne oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Konkurs będzie podzielony na cztery kategorie: produkty pochodzenie zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkty mieszane.

Imprezie będzie towarzyszył kiermasz żywności wysokiej jakości, w którym weźmie udział m.in. 22 członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

– Jest moda na zdrową żywność, a według mnie zmiana sposobu żywienia jest absolutnie potrzebna. Nawet czas pandemii pokazał, że zdrowe organizmy radzą sobie lepiej – mówi Marek Jońca, członek zarządu województwa świętokrzyskiego,

Konkursowi będzie towarzyszyła gala finałowa Festiwalu "Jawor - u źródeł kultury". Celem tego wydarzenia jest promocja kultury ludowej oraz uhonorowanie artystów, którzy pielęgnując tradycję, przyczyniają się wzbogacania dziedzictwa regionu świętokrzyskiego. Wydarzenie także corocznie odbywa się w Parku Etnograficznym w Tokarni i jest organizowane przez Polskie Radio Kielce.

– W tym roku "Jawor" zostanie rozbudowany. Założenie jest takie, żeby za kilka lat w skansenie w Tokarni odbywał się ogólnopolski "Jawor - u źródeł kultury", na który będą przyjeżdżali laureaci z poszczególnych rozgłośni Polskiego Radia – mówi Magdalena Sitek, z Polskiego Radia Kielce.

– W tym roku przyjadą laureaci "Jawora" z Radia Olsztyn, czyli Warmia i Mazury. Nasz zaproszenie przyjęli też przedstawiciele rozgłośni Polskiego Radia Kraków, Katowice, Lublin i Rzeszów. Artyści będą się różnili wyglądem strojów ludowych, tekstami przyśpiewek, rodzajem muzyki i instrumentów, bo choć żyjemy w jednym kraju, to są one inne w różnych regionach – wyjaśnia.

Oprócz tego, w plebani z Goźlic będzie można obejrzeć wystawę "Przenikanie przestrzeni" autorstwa dr Lucyny Gozdek, a imprezie będzie towarzyszył również kiermasz rękodzieła artystycznego.

Impreza rozpocznie się o godzinie 11. Gwiazdą wieczoru będzie zespół Golec uOrkiestra.

Organizatorami konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" są Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Polska Izba Produktu Regionalnego oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO