REGION
Zdrowe, sprawdzone i regionalne. W Świętokrzyskiem nie brakuje produktów tradycyjnych


Można je kupić bezpośrednio od producenta, w niewielkich sklepikach, gospodarstwach agroturystycznych, a znacznie rzadziej – w dużych marketach. W naszym województwie nie brakuje produktów lokalnych, których pyszny smak od lat doceniają mieszkańcy.
Jak zauważa Jadwiga Gawior z Regionalnego Centrum Informacji Turystycznej, często takie artykuły spożywcze zarejestrowane są jako regionalne.
– To cała gama produktów. Znajdziemy tam nabiał: ser ze Strzałkowa, masło chmielnickie, twarogi z Pierzchnicy. Także pieczywo: bułka dziabana z Wąchocka, precle ze Staszowa. Mamy też warzywa, różnego rodzaju kasze, fasolę korczyńską, chrzan świętokrzyski – wylicza.
Do naszych świętokrzyskich produktów należą również truskawki z Bielin i ich przetwory: dżemy oraz soki. Na liście znajdziemy też śliwki szydłowskie i wszystkie śliwkowe „wariacje”: konfitury, cydry a nawet… ketchupy.
- W okolicach Sandomierza będą to natomiast jabłka, serwowane pod różną postacią, nawet i w formie chipsów. Mamy też ryby z okolic Chmielnika, wiele rodzajów win i cydrów – uzupełnia Jadwiga Gawior.
Jakie jeszcze świętokrzyskie produkty określono jako tradycyjne? W kategorii nabiału mamy również ser sandomierski, jędrzejowski twarożek śmietankowy, ser kozi z Machor i Zagajnicki koziarz. Wśród mięs znajdziemy między innymi kiełbasę swojską opatowską, daleszycką szynkę z beczki, polędwicę tradycyjną z Wąchocka, czy salceson kurozwęcki.
Jeśli chodzi o wyroby piekarnicze i cukiernicze, do tych tradycyjnych należy między innymi chleb bodzentyński, chleb wiejski konecki, chleb żytni kielecki, pączek opatowski, także chleb na maślance z Lipnika.
Wśród naszych lokalnych produktów wymienić można jeszcze opatkowickie wino chlebowe, sok z czarnej jagody z lipowskich lasów, moskorzewską nalewkę miętową, kaszę gryczaną paloną z Antoniowa, czosnek wójczański, czy morelę sandomierską zaleszczycką.
A warto wiedzieć, że nie każdy produkt może trafić na taką elitarną listę. Muszą one spełniać kryteria, które łączą je z konkretnym regionem lub tradycyjnymi metodami wytwarzania. Pełną listę tradycyjnych produktów z naszego województwa znajdziemy TUTAJ.








