Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Szósty smak - czy to dzięki niemu kochamy pizzę? Materiał partnera

środa, 30 stycznia 2019 14:57 / Autor: Beata Kwieczko
Szósty smak - czy to dzięki niemu kochamy pizzę? Materiał partnera
Szósty smak - czy to dzięki niemu kochamy pizzę? Materiał partnera
Beata Kwieczko
Beata Kwieczko

Przez długi czas uważano, że istnieją tylko 4 smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Później dołączył do nich, umami, było to w 2009 roku. Okazuje się, iż jest jeszcze jeden, szósty smak, który tłumaczy nasze zamiłowanie do pizzy i węglowodanów w ogóle.

Amerykańscy naukowcy, no bo kto inny, z Oregon State University przeprowadzili badania dotyczące obecności węglowodanów prawie we wszystkich kuchniach świata i braku ich własnego indywidualnego smaku. Głównym pytaniem, jakie sobie postawili naukowcy było – czy zamiłowanie do dań bogatych w węglowodany jest przypadkowe?

Podczas badań grupa ochotników miała próbować potraw o zróżnicowanym poziomie węglowodanów a potem określić ich smak. Większość badanych nazwała ten smak skrobiowym. Pochodzenie oraz wcześniejsze doświadczenie kulinarne badanych okazały się kluczowe, gdyż osoby pochodzące z Azji mówiły, że smak ten jest podobny do ryżu, zaś mieszkańcy Europy porównali go do chleba lub makaronu.

Aby wykluczyć jakiekolwiek porównania oraz błędy poznawcze, naukowcy podali badanym związek, który blokował receptory smaku słodkiego oraz substancję odpowiedzialną za rozkład węglowodanów złożonych. Dopiero wtedy okazało się, że pomimo blokowania smaku słodkiego, badani nadal odczuwali smak określany mianem skrobiowego.

Jeszcze nie do końca można stwierdzić czy rzeczywiście szósty smak istnieje. Aby mógł on zostać uznany za jeden z podstawowych smaków musi on spełnić szereg kryteriów. Jednym z nich jest posiadanie zestawu odpowiadających temu smakowi receptorów na języku a poza tym musi on wywoływać reakcję fizjologiczną. Do zbadania tych dodatkowych cech jeszcze daleka droga, a dodanie szóstego smaku do oficjalnej listy i tak będzie prawdopodobnie kontrowersyjne - smak umami do tej pory przez wielu jest uznawany za coś dziwnego i niezrozumiałego.

Smak skrobiowy, póki co, nie spełnia wszystkich tych kryteriów. Nie da się więc jednoznacznie stwierdzić czy to właśnie ten smak jest powodem, że uwielbiamy pizzę. Jedno jest pewne, ulubioną pizzę o wybranym przez nas smaku możemy zamówić w Kielcach z restauracji https://pizzaportal.pl/telepizza/.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO