Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

W czym należy serwować piwo?

poniedziałek, 13 września 2021 12:51 / Autor: Radio eM
W czym należy serwować piwo?
W czym należy serwować piwo?
Radio eM
Radio eM

Z reguły nie przykładamy zbyt wielkiej wagi do tego, w czym pijemy piwo. A jednak szkło może wpływać na walory smakowe serwowanego trunku. Każdy gatunek piwa rządzi się przy tym swoimi prawami. W czym należy serwować piwo? Na to pytanie odpowiadają specjaliści reprezentujący Browar Tenczynek.

Czy kufel to dobre szkło do piwa?

Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem szkła do serwowania piwa jest kufel. Znajdziemy go w każdym pubie, barze i restauracji serwującej ten trunek. Nie jest on jednak optymalnym szkłem do degustacji. Specjaliści wskazują, że pełną gamę smaków danego piwa można wyczuć tylko dzięki serwowaniu go w szkle o wąskiej górze i szerokim dole. Wówczas dochodzi do kumulacji zawartych w trunku aromatów piwa. Kufel przy dość szerokiej górze powoduje natomiast ulotnienie dodatkowych efektów zapachowych. Ten typ szkła jest dodatkowo dość nieporęczny, szczególnie dla osób o stosunkowo drobnych dłoniach. Nie wspominając nawet o kuflach wykorzystywanych podczas największego na świecie festiwalu piwa, czyli monachijskiego Oktoberfestu. Tam kufel ma pojemność 1 litra i trzeba niemałej siły do jego utrzymania.

W czym należy serwować piwo?

Innym rodzajem szkła wykorzystywanego do serwowania piwa jest szklanka. To po prostu szkło bez ucha i bez nóżki. Często mylona jest z pokalem, który w odróżnieniu od niej posiada nóżkę. Z reguły serwuje się w niej lagera albo piwo pszeniczne. Chociaż to drugie wymaga szczególnej - wysokiej i smukłej szklanki. Niejeden browar oferuje swoją własną, markową szklankę do piwa pszenicznego. Można ją z reguły kupić wraz z większym zestawem piw. Popularnym rodzajem szkła do piwa są również sniftery, czyli rodzaje pokalu. To szkło, które idealnie kumuluje aromaty. Wygląda bardzo elegancko i zgrabnie. Snifter jest zatem ceniony przez koneserów piwa. Co ciekawe ten typ szkła nie został wcale stworzony z myślą o piwie, ale o ciężkich alkoholach, w tym koniaku. Najczęściej serwuje się w nich cięższe gatunki trunku, w tym portery bałtyckie oraz imperialne stouty.

Co jeszcze do serwowania piwa?

Oczywiście wspomniane rodzaje to niejedyne służące serwowaniu piwa. Na rynku można znaleźć nawet kilkadziesiąt typów szkła. Godne wspomnienia są także teku (zwężające się ku górze, na wysokiej nóżce), IPA Glass (o lekko pofałdowanej dolnej części i zwężonej górze) oraz Hamburg, Nonic, Shaker Craft i wiele innych. Wszystkie rzecz jasna służą jak najlepszemu wydobyciu tkwiących w piwie aromatów oraz smaków. Zaserwowanie piwa w „nieprzepisowej” szklance nie jest oczywiście zbrodnią. Przedstawiciele żadnego browaru nie powiedzą, że to absolutnie niedopuszczalne. W końcu robi to większość pubów i restauracji. Każdy bowiem tak naprawdę powinien korzystać ze szkła, jakie jest dla niego wygodne i które daje mu najwięcej radości ze spożywania ulubionego piwa.

Tag: piwo
Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO