MIASTO
Młodzi kieleccy kucharze najlepsi w Polsce


Podczas II Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych, które odbyły się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” zmierzyli się najlepsi młodzi kucharze z całej Polski. Konkurs wygrali Oskar Brzozowski oraz Wiktor Wolczyk z Kielc.
W kulinarnych zawodach udział wzięło 6 drużyn z całej Polski. Uczestnicy musieli przygotować kilka dań, w których składnikami obowiązkowymi były schab wieprzowy bez kości, kmin rzymski, śmietana i serek do sushi. Jednym z jurorów był znany kucharz Karol Okrasa.
Ostatecznie zwycięzcami zostali uczniowie kieleckiego „gastronoma” Oskar Brzozowski i Wiktor Wolczyk. Drugie miejsce zdobyli przedstawiciele Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, a trzecie uczniowie z Warszawy.
Celem konkursu było m.in. zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik kulinarnych.
źródło: kielce.eu

![[FOTO] Rekonstruktorzy pamiętali o powstańcach](/media/k2/items/cache/21e8d9fc09bca05258670ea70a7b3287_L.jpg)
![[FOTO+WIDEO] Kielce upamiętniły rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/02f0072e44b993934e0f21a341c41297_L.jpg)


![[PLAN OBCHODÓW] 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/1dea57051831da1efcba52d8c3f10926_L.jpg)


