Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Trwa V edycja Festiwalu Smaku. Wykaz lokali i menu

wtorek, 24 lipca 2018 05:35 / Autor: Piotr Natkaniec
Trwa V edycja Festiwalu Smaku. Wykaz lokali i menu
Trwa V edycja Festiwalu Smaku. Wykaz lokali i menu
Piotr Natkaniec
Piotr Natkaniec

Do piątku potrwa V edycja Festiwalu Smaku. Tym razem bierze w niej udział 30 restauracji z Kielc i okolic. Podobnie jak w poprzednich latach w tym tygodniu można spróbować potraw w promocyjnych cenach.

Za przystawkę i danie główne zapłacimy 20 zł, za deser i napój 10 zł, natomiast za drinka 13 zł. Specjalnie przygotowane potrawy będą jednak nieco mniejsze niż te przygotowywane na co dzień.

Wykaz lokali i menu:

GARAŻ, restauracja, bar, pub Przystawka - RAKI gotowane w zalewie winnej, podawane z cytryną, grzanką i MASŁEM RAKOWYM BEER CAN BURGER - burger owijany na puszce piwa, zawinięty w boczek, do środka wsadzona cebula, boczek, ser, pomidor, ogórek konserwowy, sos serowy, na wierzchu ser cheddar, całość zapiekana w piecu po czym ląduje w maślanej pszennej bułce. Burger podawany z krążkami cebulowymi, frytkami, sosem remulada i sałatką Coleslaw Deser: AMERICAN PANCACE - podawane z bitą śmietaną, musem owocowym, owocami i sosem czekoladowym, do tego SHAKE czekoladowy

Restauracja Karczma 4 Konie Przystawka - Wykwintne PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ z aksamitnym sosem serowo-śmietanowym - 3 szt. Danie główne - KACZE UDKO confit na rukoli, serwowane z młodymi ziemniaczkami w mundurkach w towarzystwie sosu żurawinowego- mięso ok 180 g, dodatki ok 60g

AleBabeczka Cukiernia - Tarta wytrawna z cukinią i serem feta + espresso (10 zł). Zefirki, bez glutenu i bez laktozy + Espresso (10 zł)

Restauracja Antresola Przystawka - spaghetti z zielonego ogórka z wędzonym łososiem i kozim serem. Danie główne - warkocz z polędwiczki wieprzowej serwowany na puree z selera oraz sosem z duszonego poru. Deser - biszkoptowy pucharek w syropie gruszkowym z musem mascarpone z owocami leśnymi

Azzurro Przystawka: Vitello tonnato na grzance. Danie główne: Zapiekanka makaronowa z Kiełbaska Salsiccia Venetta i warzywami. Deser: Neapolitańska Babka ponczowa.

Restauracja Backstage. Przystawka: Krewetki tygrysie w cieście francuskim / sos Teriyaki. Danie główne: Eskalopki z polędwiczki wieprzowej/ sos z czerwonej porzeczki/ pappardelle warzywne / kluseczki szpinakowo- parmezanowe. Deser: Kruszona beza / mus z mascarpone / słony karmel / ryż preparowany/ jeżyny

La Baguette Chęciny Przystawka - Krem pomidorowy/ pesto z naci rzodkiewki. Danie główne - Rostti z cukini z bazylia i mięta/jogurt grecki z prażonym ziarnem czarnuszka.

bohomass lab - Przystawka: krewetki tygrysie na grillowanej bagietce z sosem maślano-winno-limonkowym. Danie główne: -pieczona polędwica z dorsza na blanszowanym szpinaku i zielonej fasolce szparagowej z sosem holenderskim. Deser - ciasto z rabarbarem i truskawkami Napój - Mojito 0%

La Baguette Kielce - Deser + napój - Mini tarta z kremem mascarpone i własnoręcznie robionymi konfiturami: malinową albo porzeczkową + kawa lub herbata

Da Vinci Przystawka: Oberżyna królowej Bony - grillowany bakłażan przekładany salsą z pomidorów i cebulką oraz szpinakiem z fetą przykryty mozzarellą. Danie główne: Filet Hetmana - grillowana pierś z kurczaka we włoskiej szynce podawana na czarnej soczewicy z selerem naciowym, sos z malin i sałatka z pomarańczy z pistacjami. Deser + kawa: Delicja bezowa - beza z kremem waniliowym i owocami + kawa 

Hotel Grafit Przystawka: Roladka drobiowa z żurawiną oraz grzanką. Danie główne Schab z grilla z flanem warzywnym z soczewicą i szpinakiem wraz ze sałatką z kapusty pekińskiej 

Grande Cozze Przystawka - pizza malata frutti di mare 10cm. Danie główne - mix włoskich pierogów, 3x tortellini z mięsem, 3x ravioli ze szpinakiem serwowane z sosem maślanym z dodatkiem cebulki, cukinii i pomidorów cherry

Irish Pub Shoemaker Kielce - Przystawka: Irish stew – gulasz irlandzki. Danie Główne – Dublin Burger – burger wołowy z camembert, warzywami, sosem słodko-kwaśnym i surówką z czerwonej kapusty. Deser + napój – Czekoladowy fondant z gałką lodów + truskawkowo bazylikowa herbata mrożona

Restauracja Kielecka Przystawka – Łódki z makaronu nadziewane szpinakiem i serem feta podane z sosem pomidorowym. Danie główne – Schab w sosie z owoców leśnych/kasza bulgur. Deser + napój – Krem śmietanowo-limonkowy-miętowy z czekoladową kruszonką + kawa. 

Karczma Kuźnia Smaków Przystawka - Krem z pieczonego buraka Lokalny ser Franciszek, świeży tymianek. Danie główne- Smażone pierogi z lokalną szarpaną wieprzowiną. Wiejska kwaśna śmietana, sos śliwkowy, szczypiorek. Deser: Marchwiak z kremowym miodem świętokrzyskim

Ministerstwo Śledzia i Wódki - Kielce Przystawka: Kieliszek wódki lub piwo 0,5 l + śledź w oleju skorpiony cytryną z białą cebulką oraz śledź w occie z białą cebulką i papryczką pepperoni. Danie główne: Opiekana golonka podawana z marynowanymi warzywami i pieczywem. Deser: Jogobella czyli owocowe szaleństwo. Serwowane nie w kubeczku a w 4 shotach.

Sushi Nigiri Przystawka - TAMAGO - sycący bulion japoński z jajkiem i warzywami. Danie główne - FUTO MATSURI 8 szt. - rolka z grillowanym łososiem, marynowaną tykwą, ogórkiem i aksamitnym serkiem w towarzystwie sosu teriyaki.

Bistro Pani Naleśnik Przystawka: Szpinakowe roladki z serkiem chrzanowym, świeżą sałatą i szynką. Danie główne: Eskalopki z kurczaka otulone boczkiem podane na rukoli z opiekanymi ziemniakami i sosem miodowo- musztardowym. Deser : Owocowe pankejki z serem + kawa 

Penne Grande Ristorantino Italiano Przystawka - Bruschetta al pomodoro fresco e origano  prażony chleb, świeże pomidory, czosnek, olej extra z oliwy, oregano. Do wyboru jedno danie główne : Tortiglioni al Bacio del Padrino Ciociaro, wołowina na Montepulciano D'Abruzzo, pomidory, słodka śmietanka, czosnek, finocchio, olej z oliwy lub Farfalle al salmone norvegese / norweski łosoś wędzony, słodka śmietana. Deser + napój : Tiramisu' del Frusinate biszkopty savoiardi, caffe, cukier, mascarpone + Caffe' espresso

Piwnica Przystawka - Tatar z wędzonego łososia z grillowaną papryką, ogórkami konserwowymi, kiełkami i limonką + grzanka. Danie główne - Karkówka duszona z cukinią i żółtą papryką z młodymi ziemniakami. Deser + napój - Serniczek truskawkowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną + kawa.

Plac Cafe Przystawka - Tajska zupa Tom Yum. Danie główne - Placek z krewetkami na sosie sambalowo-limonkowym. Deser + napój - Mini beza Pavlova, kawa lub lemoniada

Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar Przystawka - Skrzydełka w glazurze miodowo musztardowej z czosnkiem i ziołami. Danie główne - Polędwiczki wieprzowe z pieca na risotto warzywnym z balsamico

Słoiki Bar Przystawka "Multum fermentum" Chłodnik z kiszonych buraków/małosolny/lody rzemieślnicze z ogórka i kopru. Danie główne "Kociołek baby Jagi z pieca opalanego" Wołowina/pieczarki/grzyby leśne/warzywa korzeniowe/letnia papryka wędzona/pomidory/ziemniak z ogniska/gzik/słonina dojrzewająca/chlebek z czarnuszką. Deser "Czereśnia z makiem i pasternakiem"  Lody makowe/ganasz rozmarynowy/krem z pasternaku i mascarpone/czereśnie w whisky/chips z maku/olej makowy

Stangret Kielce Przystawka: Przekładaniec z bakłażana i pomidora. Danie główne: Szaszłyk drobiowy w marynacie z risotto warzywnym. Deser: Crumble pod kruszonką + napój - hibiskus

Hotel Tęczowy Młyn - Restauracja Kaczka Polska -  Przystawka : Carpaccio z piersi kaczej podane na sałacie w asyście warzyw sezonowych z oliwą bazyliową i kaparami. Danie główne: Delikatne policzki wołowe duszone w czerwonym winie podane na szpinaku blanszowanym z czosnkiem i cebulą oraz kaszą pęczak i sosem pieczeniowym

Tutti Santi Kielce Przystawka: Foccacia ze włoskim serem stracchino, speckiem i świeżym tymiankiem. Danie główne: Pizza Bianca , mozzarella, stracchino (włoski ser wyrabiany z pełnotłustego mleka krowiego), karmelizowane pomidorki koktajlowe, rukola, pesto pietruszkowe.

Włoska Przystawka - Krem z cebuli z grzankami. Danie główne - Tagiatelle w kremowym sosie z dodatkiem gorgonzoli podane z bobem i serem grana padano. Deser + napój: Pan.a cotta cytrynowa z musem z owoców sezonowych z dodatkiem gorzkiej czekolady. Domowa lemoniada cytrynowa z dodatkiem mięty

YAMI YAMI SUSHI - Przystawka: ZUPA MISO. Danie główne:  FUTO VEGE 5 szt.  CALIFORNIA SAKE ROLL 2 szt. CALIFORNIA SAKE ROLL GRILL 2 szt.

Żółty Słoń - Przystawka - Orientalny tatar z chili Danie główne - Gruzińska pieczeń z domową pyzą i buraczkowym tzatziki. Deser + napój - Jogurtowe ptasie mleczko z owocami + kawa mrożona

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO