MIASTO
Rywalizowali w ZDZ


Do nietypowej bitwy doszło w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego przy ulicy Paderewskiego w Kielcach. Nietypowej, bo na patelnie, tłuczki i mięso drobiowe. Młodzi adepci sztuki kulinarnej po raz drugi wzięli udział w konkursie „Master Chef. Kreatywny młody kucharz”.
Najpierw przyszli kucharze musieli rozpoznać produkty zbożowe a następnie przygotować danie, dla którego bazą był filet z indyka. Mariusz Bezak, nauczyciel gastronomii mówi, że konkurs wpisuje się w kształcenie dualne, ponieważ uczestnicy musieli wykazać się zarówno wiedzą teoretyczną jak i umiejętnościami praktycznymi oraz dobrą organizacją czasu.
- Uczestnicy czasu mieli naprawdę niewiele, bo to tylko dwie godziny, czyli podobnie jak na egzaminie zawodowym. Faktem jest, że to niemiłosierna walka z czasem. Takim konkursem też ich przygotowujemy uczniów do tego, co ich czeka na egzaminie, który wciąż jest przed nimi. Jest z nami jury i w ten sposób też uczymy tego, że ktoś wszystko obserwuje, że ktoś im na ręce patrzy – mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii Mariusz Bezak.
Jurorami konkursu byli członkowie Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Dla zwycięzcy ZDZ przygotował sprzęt kuchenny.
https://www.emkielce.pl/miasto/rywalizowali-w-zdz#sigProGalleria2d7d4c62bc

![[FOTO]](/media/k2/items/cache/7026e0f4786fbb23c7e5780be06f8dc6_L.jpg)
![[FOTO] W Kielcach powstała pierwsza w Polsce „Via Ferrata”](/media/k2/items/cache/6cbea909db50d650b0df71c54a10fe03_L.jpg)





