MIASTO
Wspomóż potrzebujących – nie marnuj żywności


Święta to czas spotkań i wspólnych posiłków. Wielu z nas wyrzuca żywność, której nie zjemy, a to błąd! Możemy nią wspomóc potrzebujących.
Jedną inicjatyw dobroczynnych działających w tym zakresie są „Lodówki pełne dobra”. Celem tego projektu jest dzielenie się żywnością z mieszkańcami, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. W Kielcach, lodówki znajdują się przy ul. Miodowej 7 i przy Szpitalu Kieleckim św. Aleksandra. Ten pomysł zrealizowano w ramach Kieleckiego Budżetu Obywatelskiego. A jakie są zasady korzystania z tych urządzeń?
– Przekazywane produkty powinny mieć ważny termin przydatności do spożycia. Żywność przygotowana w domu lub placówkach gastronomicznych musi być opisana, należy podać nazwę potrawy, skład i datę przygotowania – informuje Magdalena Gościniewicz, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Kielcach.
W „Lodówkach pełnych dobra” nie można umieszczać alkoholu. Przygotowane jedzenie najlepiej włożyć w słoik lub inne zamykane naczynie. Oba urządzania są monitorowane.
Podobna lodówka stoi również w Busku-Zdroju przy ul. Partyzantów 22, w Nowinach przy ul. Białe Zagłębie oraz Starachowicach w Galerii Skałka.

![[FOTO]](/media/k2/items/cache/7026e0f4786fbb23c7e5780be06f8dc6_L.jpg)
![[FOTO] W Kielcach powstała pierwsza w Polsce „Via Ferrata”](/media/k2/items/cache/6cbea909db50d650b0df71c54a10fe03_L.jpg)





