MIASTO
Pysznie na Sienkiewce!


Na przekór deszczowej i pochmurnej pogodzie wielbiciele kuchni z całego świata dopisali. W sobotę na deptaku w centrum miasta można skosztować niecodziennych potraw i przysmaków. Są amerykańskie burgery, szaszłyki, frytki belgijskie, podpłomyki, azjatyckie pierożki… a to dopiero początek!
Kielczanie tłumnie ruszyli na ulicę Sienkiewicza, by zasmakować w kuchni z różnych rejonów świata. Przy deptaku stanęły najlepsze polskie foodtrucki, w których aż roiło się od rozmaitych pyszności.
– Polecam szczególnie truskawki w czekoladzie, są absolutnie nieziemskie – mówi pani Beata, którą zapytaliśmy o najlepsze jej zdaniem przysmaki na tegorocznym festiwalu.
– Zawsze skuszę się na frytki belgijskie z sosem andaluzyjskim i zawsze są tak samo przepyszne – stwierdza Judyta. I jak się okazuje, nie tylko ona jest fanką belgijskich frytek:
Mieszkańcy mogą spróbować różności od ponad dwudziestu wystawców. Każdy ma do zaoferowania coś pomysłowego. Nie zabrakło nawet… wiedźmińskiej kuchni w foodtrucku „Łowcy z Kaer Morhen”, w którym można było zamówić na przykład burgera „Wieśniaka” lub „Białego Wilka”. Z kolei w „Szaszłykarni” dostaniemy kiełbaski oraz mięsne szaszłyki, które przygotuje dla nas przesympatyczny wystawca. Są też rarytasy dla fanów słodkości, którzy mogą się delektować chociażby owocami w czekoladzie w „Owoczeku”, albo churrosami w „Złotych Paluchach”. Również miłośnicy tradycyjnej kuchni znajdą coś dla siebie – jest bowiem tradycyjna kuchnia indyjska, meksykańska, azjatycka i węgierska.
Street Food Polska Festival potrwa dzisiaj do godziny 21, ale także jutro kielczanie będą mogli zasmakować w różnorodnej kuchni od godziny 11 do godziny 20. Jeszcze nie jest za późno!
https://www.emkielce.pl/miasto/pysznie-na-sienkiewce-street-food-polska-festival-przyciagnal-mnostwo-kielczan#sigProGalleriaf4cd8087db

![[FOTO]](/media/k2/items/cache/7026e0f4786fbb23c7e5780be06f8dc6_L.jpg)
![[FOTO] W Kielcach powstała pierwsza w Polsce „Via Ferrata”](/media/k2/items/cache/6cbea909db50d650b0df71c54a10fe03_L.jpg)





