Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Wiosenne wypieki. Czy w przygotowaniu domowych słodkości pomoże piekarnik elektryczny wolnostojący?

poniedziałek, 23 stycznia 2023 09:36 / Autor: Radio eM
Wiosenne wypieki. Czy w przygotowaniu domowych słodkości pomoże piekarnik elektryczny wolnostojący?
Wiosenne wypieki. Czy w przygotowaniu domowych słodkości pomoże piekarnik elektryczny wolnostojący?
Radio eM
Radio eM

Nawet najbardziej wymyślne ciasta kupowane w cukierni nigdy nie będą tak smaczne, jak te przygotowane samodzielnie w domu. Nie dość, że można dowolnie dobrać ulubione składniki, to jeszcze dopasować intensywność słodkiego smaku do osobistych preferencji. Do tego unoszący się w kuchni zapach świeżo przygotowanego smakołyku, który wielu osobom kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Mimo tych plusów wielu z nas nadal obawia się, żeby samemu spróbować upiec, chociażby najprostsze ciasto. Jak się do tego zabrać? 

Dobry sprzęt jako podstawa udanego ciasta. Mini piekarnik, czy piekarnik wolnostojący? Na które urządzenie się zdecydować?

Żeby upiec smaczny jabłecznik, kopiec kreta, karpatkę, czy jakikolwiek inny deser trzeba najpierw dobrze poznać funkcje kuchennych urządzeń. W przypadku wypieków jest to tak samo ważne, jak precyzyjne odmierzanie składników. Duże kuchnie w przestronnych mieszkaniach lub domach mają montowany piekarnik wolnostojący. Jednak dużo więcej osób z uwagi na ograniczone miejsce decyduje się na tradycyjny piekarnik elektryczny. Electrolux oraz inni wiodący producenci proponują modele z wieloma nowoczesnymi funkcjami, które mogą być dużym ułatwienie w przypadku przygotowania domowych wypieków. 

Większość urządzeń ma tryb pieczenia góra dół, czyli opiekanie górną grzałką oraz opiekanie dolną grzałką. Kolejną popularną funkcją jest termoobieg, pozwalający przygotować równomiernie upieczone dania. Nie jest on jednak polecany do pieczenia ciast. Podobnie jest z piekarnikami mającymi funkcję grilla. Z jego pomocą można przyrządzić soczystego kurczaka, ale raczej nie sprawdzi się w przypadku słodkich rogalików. 

Czy mini piekarnik elektryczny nadaje się do pieczenia ciast?

Mała kuchnia także nie jest przeszkodą przed tym, aby upiec ciasto. Z pewnością nawet na niewielkim metrażu zmieści się mini piekarnik elektryczny. Tego typu urządzenia mają często dokładnie takie same funkcje jak ich pełnowymiarowe odpowiedniki. Oczywiście podstawa to regulacja temperatury. Mini piekarnik elektryczny ma oczywiście ograniczenia w postaci mniejszej pojemności. Dlatego ciężko upiec w nim duży biszkopt lub sporą blachę ciasta. W mini piekarniku można zatem z powodzeniem przygotować keks lub drobne ciastka. 

Mały piekarnik elektryczny wolnostojący z powodzenie może zastąpić klasyczny piekarnik. Być może nie będzie miał on takich funkcji jak obrotowy rożen, ale za to będą w nim zamontowane funkcje pieczenia pozwalające na przygotowanie wielu domowych wypieków. Mini piekarniki zmieszczą się w każdej kuchni, ponieważ dają dużo więcej możliwości ustawienia niż pełnowymiarowy sprzęt. 

Uniwersalne porady jak przygotować się do pieczenia ciasta 

Wiadomo już, że nawet najprostszy sprzęt wystarczy do tego, aby zabrać się za pieczenie smakołyków. Zarówno mały piekarnik elektryczny wolnostojący, jak i bardziej zaawansowane urządzenia pozwolą na upieczenie sernika, jabłecznika lub innych, ulubionych ciast. 

Jednak, aby cała praca zakończyła się postawieniem na stole przysmaku, który szybko z niego zniknie, a nie nieapetycznego zakalca, trzeba przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze liczy się precyzja. O ile w gotowaniu można pozwolić sobie na improwizację, o tyle w pieczeniu ważne jest to, aby trzymać się proporcji. Dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w miarkę i wagę kuchenną. Na smak ciasta wpływają użyte do jego przygotowania składniki. Do przygotowania deseru trzeba zaopatrzyć się w jajka, mąkę oraz odpowiednie dodatki. Nie warto zastępować masła margaryną, czy dodawać sztuczne aromaty zamiast świeżych owoców, czy bakalii. 

Przystępując do pieczenia najlepiej jest minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy wyjąć wszystko z lodówki. To bardzo ważna czynność, ponieważ składniki w temperaturze pokojowej dużo lepiej łączą się ze sobą. To zapobiega powstawaniu zakalca. Wyjątkiem od tej zasady jest ciasto kruche. W tym przypadku należy użyć mocno schłodzonego tłuszczu, który nie zostanie wchłonięty przez mąkę i zapewni ciastu odpowiednią twardość.

W zależności od przepisu trzeba dobrze połączyć z sobą składniki płynne i suche. Czasem konieczne będzie ubicie piany z białek. To ona nadaje ciastu puszystość. Gdy już wszystko będzie gotowe można nagrzać piekarnik elektryczny. Ważne jest, aby regulacja temperatury była dokładnie taka jak w przepisie. Sprawi to, że ciasto wyrośnie i będzie równomiernie upieczone zarówno od góry, jak i od spodu. 

Najprostsze ciasta do przygotowania w domu 

Tradycyjne, domowe wypieki to cała skarbnica przepisów. Klasyczne dawniej serniki, murzynki i makowce pomału są zastępowane przez nowoczesne snikersy, czy ciasta jogurtowe. Czym kierować się rozpoczynając przygodę z pieczeniem? Najlepiej zacząć od przygotowania smakołyków, które wymagają jedynie wymieszania wszystkich składników i przełożenia ich do blachy. Z czasem można zwiększyć stopień trudności i spróbować przygotować ciasto warstwowe lub przekładane. Na mistrzów domowego cukiernictwa czeka tort lub inne skomplikowane desery. Powodzenia! 

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO