Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Noworoczne wyzwanie: zero waste

czwartek, 31 grudnia 2020 13:46 / Autor: Adrianna Linertowicz
Noworoczne wyzwanie: zero waste
Noworoczne wyzwanie: zero waste
Adrianna Linertowicz
Adrianna Linertowicz

Święta i noc sylwestrowa niestety sprzyjają marnowaniu żywności oraz niepotrzebnej produkcji odpadów. Z danych wynika, że statystyczny Polak wytwarza około 315 kilogramów odpadów komunalnych w skali roku. Jeśli chodzi o marnowanie żywności, tutaj statystyki także nie pozostawiają złudzeń: rocznie w Polsce marnuje się prawie 5 milionów ton żywności.

Zaśmiecenie i dewastacja środowiska naturalnego nie jest marketingową fikcją. To realny problem, z którym już dziś przychodzi nam się mierzyć. W obliczu katastrofy ekologicznej na popularności zyskuje idea "zero waste" oraz "less waste". A co kryje się pod tymi terminami?

Krótko mówiąc, chodzi o zmianę stylu życia na taki, który pomoże ograniczyć ilość produkowanych odpadów do minimum. To podejmowanie świadomych decyzji zakupowych, zrezygnowanie z nadmiernej konsumpcji, niemarnowanie żywności i odpowiedzialne wykorzystywanie posiadanych przedmiotów. Pomoże to nie tylko naszej planecie - skorzysta także nasz budżet.

Zasady "zero waste" mogą przybrać wiele różnych form i wcale nie muszą utrudniać nam codziennego funkcjonowania. Co możemy zrobić, by dołożyć swoją cegiełkę w dbaniu o ekologię? Podajemy kilka pomysłów.

Po pierwsze, nie kupujmy reklamówek. Zamiast tego na zakupy zabierajmy własne torby wielokrotnego użytku. Po drugie, możemy całkowicie zrezygnować z foliowych opakowań i wykorzystywać różnego rodzaju pojemniki na żywność. Po trzecie, jeśli mamy taką możliwość, to starajmy się wybierać produkty bez opakowań (na przykład owoce, warzywa, żywność sprzedawaną "na wagę"). Dobrym nawykiem może okazać się zrezygnowanie z kupowania "na zaś" jedzenia, które później ląduje w koszu na śmieci. W tym pomoże praktyka polegająca na sporządzaniu list zakupów. W ten sposób nie tylko unikniemy nieprzemyślanych decyzji, ale też zostanie nam więcej w portfelu. Starajmy się także wykorzystywać żywność do końca, o ile to możliwe. W Internecie znajduje się mnóstwo poradników dotyczących ponownego wykorzystywania resztek z obiadu. Przykładowo, z pozostałości po czarnej herbacie możemy zrobić świetny nawóz dla kwiatów, a ususzone skórki pomarańczy wykorzystać jako dodatek do deserów.

Coraz większą popularnością cieszy się także szeroko pojęty recykling, który pozwala podarować nowe życie starym rzeczom. Na pierwszy rzut oka zużyte, niepotrzebne i zniszczone przedmioty mogą uzyskać nową jakość. Wystarczy odrobina pomysłowości. Ze starych opon samochodowych można wykonać oryginalne, piękne kwietniki ogrodowe, stare deski mogą przybrać formę gustownych półek ściennych, a drewniane palety mogą zmienić się w stylowe meble salonowe.

Ekologia w codziennym życiu wcale nie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami, natomiast nasze działania - nawet te z pozoru małe - mają ogromny wpływ na świat, w którym żyjemy.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO