Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

Nowa jakość żywienia w szpitalu na Czarnowie

wtorek, 08 marca 2022 13:45 / Autor: Magdalena Nowak
Nowa jakość żywienia w szpitalu na Czarnowie
Nowa jakość żywienia w szpitalu na Czarnowie
Magdalena Nowak
Magdalena Nowak

Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach wprowadził nowy standard żywienia – IMFOOD. Gwarantuje on odpowiednio skomponowane, różnorodne i pełnowartościowe posiłki. Nie tylko wspiera proces terapeutyczny, ale również niesie za sobą szereg oszczędności i usprawnień administracyjnych. Szpital na Czarnowie to druga lecznica w Polsce, która wprowadziła ten innowacyjny system.

– Żywienie pacjentów to problem, z którym szpitale zmagają się od dawna. Od miesiąca testujemy nowy system żywienia IMFOOD. Po tym czasie możemy z satysfakcją powiedzieć, że kierunek, który wybrał szpital jest właściwy – mówi Bartosz Stemplewski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.

– Chcieliśmy poprawić zarówno jakość żywienia jak i estetykę i to się udało. Dorośli pacjenci dostają trzy posiłki, dzieci – pięć. Dostępnych jest ponad 50 diet. Pacjenci mogą śledzić jadłospis poprzez aplikację. Nowy model żywienia wspiera naszych pacjentów w dochodzeniu do zdrowia i to jest jego wartość podstawowa. Co więcej, niesie za sobą szereg oszczędności i usprawnień administracyjnych, jest więc dla nas rozwiązaniem optymalnym – dodaje dyrektor.

Odpowiednio zarządzany system IMFOOD generuje wymierne korzyści dla szpitala. W porównaniu z tradycyjnym modelem żywienia szpitalnego, usługa ta pozwala na ograniczenie powierzchni kuchennych i magazynowych w placówce a także zminimalizowanie zasobów sprzętowych potrzebnych do przygotowywania i dystrybucji posiłków. Jest również mniej energochłonna. W zamyśle twórców modyfikacja udziału poszczególnych kosztów stałych usługi pozwala przeznaczyć większą kwotę na produkty spożywcze, które trafiają na talerz pacjenta. W szpitalu w Kielcach stawka na tzw. „wsad do kotła” wzrosła o ponad 30 procent w porównaniu z poprzednim wariantem żywienia.

– Diety są bardzo bogate w warzywa. System IMFOOD oferuje pacjentom dwie porcje warzyw do obiadu – surówkę i warzywo na ciepło. Więcej jest również warzyw do śniadania i kolacji. Podajemy także chorym wodę mineralną, której nie muszą już przynosić z zewnątrz. Wśród 56 różnych diet znajdą się diety wegańskie i wegetariańskie -   mówi Elżbieta Kantowicz, prezes Impel Catering, twórcy nowoczesnego systemu.

Obecnie stawka żywienia na dobę dla jednego pacjenta w szpitalu na Czarnowie wynosi 29 zł na dzień, przed zmianami było to 24 zł.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO